SOS stress: herken de alarmsignalen

SOS stress: herken de alarmsignalen
Leestijd : 2 min 45

Het alarmsignaal voor stress kan van persoon tot persoon verschillen. Wees waakzaam voor situaties die stress kunnen uitlokken, zodat u de impact ervan tot een minimum kunt beperken. Het kan ook heel lastig zijn om onderliggende stress te detecteren.

Achterhaal de factoren die stress uitlokken

Factoren die stress uitlokken zijn voornamelijk te vinden in de interpersoonlijke relaties met ons gezin, onze familie, vrienden en collega’s. Stress kan zich vertalen in een bijna constante druk omdat we onszelf willen overtreffen op het werk. Of we kunnen frustratie voelen omdat we nooit genoeg kunnen doen om de verwachtingen in te lossen.

les-facteurs-déclencheurs-du-stress

Sla de alarmsignalen als reactie op stress niet in de wind

Op fysiek vlak voelen sommigen een knoop in de maag en een abnormaal verminderde of toegenomen eetlust. Anderen kunnen bv. voortdurend hartkloppingen hebben of voelen zich duizelig. Ook uw slaap kan een impact ondervinden omdat uw lichaam er door de intense en herhaalde spanning niet in slaagt om te ontspannen. Die stress kost u trouwens ook veel energie.

Op mentaal vlak hebt u vaak het gevoel dat dingen u overkomen, alsof u ze niet kunt controleren. Het minste kan u uit uw lood slaan en u raakt de pedalen kwijt. Wat u ook onderneemt, u hebt moeite om de problemen waarmee u geconfronteerd wordt te boven te komen.

Reageer meteen op de alarmsignalen om uw stress te verminderen!

Omring u met mensen die het goed met u voor hebben

Conflictsituaties in uw eentje moeten oplossen kan soms contraproductief blijken. Praat met een familielid of vriend of vriendin over situaties die u stress bezorgen om uw opgehoopte frustraties kwijt te geraken. Alleen al iemand met een luisterend oor in de buurt hebben, kan al voor opluchting zorgen.

Agissez-directement-sur-les-signaux-d’alarme

Besteed aandacht aan een gezonde levensstijl

Door evenwichtig te eten geeft u positieve signalen aan uw lichaam. Doe ook aan lichaamsbeweging want dat geeft na de inspanning een voldaan gevoel.

Leer naar uzelf luisteren om beter om te gaan met uw stress

Door een dagboek bij te houden van wat u bezighoudt kunt u afstand nemen van een stresserende situatie. U blikt vanuit de huidige context terug op voorvallen uit het verleden om ze minder negatief te doen aanvoelen. U kunt er ook al uw positieve momenten van de dag in noteren om zo ook een positieve dynamiek in stand te houden.

Wacht niet tot het u allemaal boven het hoofd groeit. Zenpyl® helpt u om stress en vermoeidheid te verminderen en er beter tegen te kunnen.

Bronnen:
Schultchen D et al. Bidirectional relationship of stress and affect with physical activity and healthy eating. British Journal of Health Psychology 2019; 24: 315–333.
Janka C et al. A Training Programme for Developing Social and Personal Resources and Its Effects on the Perceived Stress Level in Adults in Daily Life – Study Protocol for a Prospective Cohort Study. Int. J. Environ. Res. Public Health 2023; 20: 523.

Zenpyl® is een voedingssupplement en is geen vervangmiddel voor een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding, noch voor een gezonde levensstijl. Raadpleeg de bijsluiter Zenpyl® NUT-PL 53/48. Droogextract van Passiebloem draagt bij tot vermindering van stress. Droogextract van Rhodiola draagt bij in de weerstand van het lichaam in periodes van stress en vermoeidheid. De vitamines B6 en B12 dragen bij tot een vermindering van vermoeidheid. 2024-ZEN-061a Therabel sa/nv Apr 2024.

Gepubliceerd op 26 april 2024

Word zen met Zenpyl®